Seksijuttuja osa 2: Vapauta sisäinen jumalattaresi!


Naisen seksuaalisuus, häpeä, nautinto, kaisawellness, hyvinvoitni, terveys

Seksi on meidän kaikkien oikeus ja luonnollinen perustarve siinä missä nukkuminen tai syöminenkin. Parhaimmillaan seksuaalisuus on positiivista voimaa, vapautta ja energiaa, voimavara joka saa meidät hehkumaan ja hyväksymään itsemme.


Kuitenkin edelleen meidän kulttuurissamme seksuaalinen nainen on arka, outo ja jopa häpeällinen aihe. Olen muutaman päivän seuraillut Havaintoja Parisuhteesta -blogikirjoituksen aikaan saamaa myrskyä aiheesta. Kummallisinta on se miten vahvasti naiset itse tuntuvat tuomitsevan toisia naisia.


Korkean seksuaalisen vietin omaava mies on maskuliininen "kova jätkä" mutta avoimesti sinut omat seksuaaliuutensa kanssa oleva nainen välittää aivan toisenlaisen viestin ulospäin; hän on halpa, nymfomaani, huora tai vähintään kaikkea muuta kuin kunnollinen tai vakavasti otettava.

Omaa seksuaalisuutta ehkä hävetään, siitä ei uskalleta puhua, tai ei olla sinut oman naiseuden ja seksuaalisuuden kanssa. Toisaalta, eipä kyllä ihmekään, sillä historiallisesti naisen seksuaalisuudella on nähty olevan pääasiassa kaksi tarkoitusta: miehen halujen tyydyttäminen ja jälkeläisten tuottaminen. Siinä ei valitettavasti naisen omille tarpeille ole juurikaan jäänyt tilaa.Vapaaksi negatiivisista tunteista


Oletko koskaana ajatellut että naisen elämän suuret asiat ovat keskittyneet lantion alueelle - siellä on seksuaalinen nautinto, siellä syntyy uusi elämä, ja siellä käymme joka kuukausi läpi kuukautiskierron tuskaa ja ihanuutta, kunnes taas uusi sivu kääntyy ja olemme uuden edessä vaihdevuosien kanssa.


Halusimme tai emme, naisina omaamme valtavan suuren ja positiivisen, sekä luonnollisen sisäänrakennutun voimavaran, oman seksuaalisuutemme. Se on perustarve, joka on naisen elämänkaaressa aina läsnä. Se on elämän energiaa ja elämää suojeleva voima.

Voimaantuminen, naisellisuus, seksuaalisuus, seksi, naisen elämä, itsetunto, hyvintointi, terveys

Valitettavasti kuitenkin esimerkiksi ahdasmielinen kotikasvatus, kulttuuri jossa kasvamme tai muut naisen kehittymiseen vaikuttavat asiat voivat kielteisesti vaikuttaa seksuaalisuuteen, asettaen täysin turhia rajoituksia sen toteuttamiselle.


Häpeä on myös usein läsnä seksistä puhuttaessa. Tämä ei liene mikään ihme sillä yhteiskunnassamme, jopa Suomessa, täysin aiheettomasti suhtaudutaan seksiin ja varsinkin naisen seksuaalisuuteen epäkypsästi ja häpeillen. Ihan kuin olisi vain miesten oikeus avoimesti nauttia seksistä.

Häpeän tunne seksiä ja omaa kehoa kohtaan voi muodostua jo varhain lapsuudessamme, esimerkiksi tilanteessa jossa lasta kehoitetaan vihasesti ottamaan kädet pois housuista.


Nuorena aikuisena taas kumppanin sanomat asiat saattavat laukaista häpeän tunnetta, tai se, että ymmärtää ettei se oma juttu sovikaan yhteen yhteiskunnan ahtaiden normien kanssa.


Tämä häpeä saattaa varjostaa naisen seksuaalista itsevarmuutta läpi koko elämän.


Syyllisyys ja häpeä lukitsevat kehon, ja seksin harrastaminen voi tuntua väärältä tai likaiselta. Taustalla on ehkä pelko siitä, että nauttii liikaa, käyttäytyy eläimellisesti tai miettii miltä näyttää toisen silmissä. Seksifantasiat ja tyytymättömyys omaan kehoon voivat ahdistaa.


Seksi voi aiheuttaa syyllisyyttä, jos se toteutuu omien arvojen tai uskomusten vastaisesti. Syyllisyyttä voi kokea jo ajatuksista, jotka kohdistuvat kiellettyyn tai sopimattomaan seksuaalisuuden toteuttamiseen.


Jos siis koet häpeän, syyllisyyden tai ahdistuksen varjostavan seksuaalisuuttasi, mene ihmeessä ammattiauttajan vastaanotolle sillä jokaisella meillä on oikeus ja mahdollisuus vaikuttaa omaan seksuaaliseen hyvinvointiimme.Vapauta sisäinen jumalattaresi!


Ikävä kyllä moni elää parisuhteessa jossa ei ole koskaan saanut toteuttaa täysillä omaa seksuaalisuuttaan, toinen ei ollenkaan. Joku ei ole koskaan kohdannut seksuaalisesti yhteensopivaa kumppania tai saanut tarvitsemaansa henkistä yhteyttä omaan kumppaniinsa.


Usein saattaa myös käydä niin että äitiyden tai vaikkapa sairauden myötä seksuaalisesti vapautunut jumalattaremme vain katoaa ja jää unholaan. Itsetunto ja fyysinen minäkuva saattavat muuttua raskauden tai painon nousun myötä.


Vapauta itsesi, seksi, seksuaalisuus, häpeä, naisellisuus, voima, energia, hyvinvointi, valmennus, kaisawellness

Onneksi minäkuva ja itsetunto ovat asioita joita pystyy muuttamaan positiivisemmiksi.


Elämäntaparemontti -valmennuksieni yksi isoimmista tavoitteista onkin saada asiakkaan itsetunto nostettua takaisin ylös ja fyysinen minäkuva positiivisemmaksi nimenomaan myönteisten kokemusten sekä onnistumisien kautta.


On tutkittu, että seksuaalisen eheyden kokemisen yksi tärkeimmistä vaikuttajista on kokemus fyysisestä minäkuvasta (Palo ja Palo 1999, 340).


Seksuaalisen itsetunnon haastepaikkoja ovat erilaiset sairaudet, hormonimyrskyt murrosiässä, vaihdevuosissa, synnytyksen jälkeen ja imetysaika. Niissä kaikissa keho kokee voimakkaita muutoksia, jotka vaikuttavat seksuaaliseen itsetuntoon. Joskus joudutkin rakentamaan sen uudestaan. (Väestölitto.fi)

Väestöliiton mukaan seksuaalista itsetuntoa voi vahvistaa lisäämällä itsetuntemusta. Voit tutkiskella, mistä tietyt ajatukset ovat sinulle tulleet.


Haluatko edelleen ruokkia niitä, vai jättää taaksesi pikkuhiljaa?


Seksuaalista itsetuntoa sekä itsetuntemusta voit nimittäin työstää läpi elämän, ja lisätä näin omaa seksuaalista hyvinvointiasi.


Oman sisäisen jumalattaren etsiminen kannattaa aloittaa kohtaamalla oman itsensä - oletko intiimisti läheinen itsellesi?


Kiinnostus ja halu olla itsensä kanssa intiimisti lähellä edistävät monella tasolla kontaktin ottamista myös toista kohtaan.Nimenomaan omasta seksuaalisuudestamme huolehtimalla koemme arvokkuutta itseämme kohtaan. Saamme itseltämme huolenpitoa, vahvistusta ja tukea olla oma seksuaalinen itsemme. Saamme seksuaalista nautintoa sekä keholle että mielelle. Nämä kokemukset ovat erityisiä siksi, että koemme ne turvallisina, ne antavat erityistä merkitystä elämälle ja omalle seksuaaliselle identiteetillemme (Mielenterveystalo.fi).

Järjestä aikaa itsellesi ja omille tarpeillesi. Tee asioita joista nautit ja opettele nauramaan omille pikku virheillesi.


Kun hyväksyt itsesi kaikkine virheineen elämän muillakin osa-alueilla, on helpompi nauttia myös omasta seksuaalisuudesta.


Tee myös asioita joista saat upeita onnistumisen kokemuksia - se voi olla kuntosalitreeni, piirtäminen, kokkaaminen, tai vaikkapa mukava ilta ystävän kanssa josta jää moneksi päiväksi hyvä fiilis.


Kaikki onnistumisen ja itsensä ylittämisen kokemukset tukevat itsetuntoa ja ovat kotiinpäin oman hyvinvointisi kannalta.


On siis sanomattakin selvää, että oman seksuaalisuuden ja itselle tärkeiden tarpeiden toteuttaminen on hyvinvoinnin kannalta todella tärkeää. Arjen keskellä se voi tarkoittaa ja vaatia kovaakin vaivannäköä, että saa aikataulutettua itselle tärkeät asiat kalenteriin. Panostus kuitenkin maksaa itsensä takaisin hyvänä ja tasapainoisena olona sekä energiana ja voimavarana.Ole juuri sellainen kuin haluat


On selvää että naiseuteen ja seksuaalisuuteen kuuluu myös oikeus olla ilman seksiä. Kaikkien perusoikeus on henkilökohtainen koskemattomuus ja tämä pitää sisällään seksuaalisen itsemääräämisoikeuden. Jokainen meistä on oma ainutlaatuinen yksilönsä ja meillä on oikeus valita mitä seksuaalisuudellamme teemme.


Vapaus, seksuaalisuus, voimaantuminen, ilo, elämän, hyvinvointi, seksi, terveys

Vaikeat elämänvaiheet kuten avioero, läheisen kuolema tai vaikkapa työttömyys ovat kausia jolloin seksi ei varmastikaan ole ensimmäinen asia mielessä. Toinen taas saa voimaa stressaavaan elämäntilanteeseen vilkkaalla seksielämällä, kun joku muu kokee olevansa esimerkiksi aseksuaali. Seuraava kokee elämänsä paremmaksi selibaatissa.


Jokaisella meillä on täysi vapaus valita.


Tämän Seksijuttuja -blogisarjan ajatuksena onkin hyvinvointivalmentajana rohkaista naisia tuntemaan oma seksuaalisuutensa ja halutessaan käyttämään seksiä luonnollisena voimavarana, sekä ymmärtämään miten suuri vaikutus ja positiivinen voima sillä on hyvinvointiimme.

En voi tarpeeksi korostaa miten tärkeää on oppia tuntemaan oma kehonsa sekä tarpeensa ja tunnistamaan mitkä asiat ovat itselle niitä tärkeimpiä. Tämä pätee niin seksuaalisuuteen, kuin elämän muihinkin osa-alueisiin.


On vaikea olla tasapainossa jos omat arvot ja tarpeet eivät ole itselle selvillä, tai jos joutuu elämään niitä vastaan.


Haluan rohkaista myös kaikkia puhumaan avoimesti omista tarpeistaan kumppanilleen, ja myös olemaan rehellinen itselleen - sekin saattaa olla yllättävän vaikeaa koska seksuaalisuutemme voi muuttua elämän aikana.


Joskus, kaikesta yrityksestä huolimatta, keskusteluyhteys omaan kumppaniin, tai omaan itseensä, ei synny ilman ammattiapua - silloin kannattaa käyttää kaikki kortit yhteyden avaamiseksi ja hakeutua rohkeasti vaikkapa seksuaaliterapeutin vastaanotolle.


Me naiset olemme häpeilleet seksuaalisuuttamme ja yrittäneet sopeutua yhteiskunnan odotuksiin, normeihin ja arvoisteluihin satoja vuosia. Nyt viimeistään onkin jokaisen meidän vastuulla naisena ottaa seksuaalisuutemme omiin käsiimme ja tehdä sillä juuri mitä itse haluamme välittämättä kenenkään ulkopuolisen mielipiteistä tai odotuksista.


Nauttikaa elämästä ja omasta ihanasta kehostanne juuri sellaisena kuin se on - kukaan kun ei ole täydellinen!

LÄHTEET

www.mielenterveystalo.fi

www.vaestoliitto.fi

www.terve.fi

www.terveyskyla.fi


#seksi #naisellisuus #naiseudenvoima #hyvinvointi #parisuhde #parisuhdeseksi #seksuaalisuus #naisenelämä #vanhemmuus #äitiys #elämäntapamuutos #voimavarat #kaisawellness #hyvinvointivalmennus #femaleempowerment #womenempowerment #voimaantuminen #rohkeus #hyväolo #hormonit #häpeä #terveys #sexualwellness #nautinto #elämä #haluttomuus #itsetunto #wellnesscoach #valmentaja #ihmissuhteet