Perkeleen pettäjät!


pettäminen, uskollisuus, hyvinvointi, kaisawellness


Suurimman ajan historiasta avioliitto on ollut pelkkä järjestely. Tuolloin lienee ollut enemmän tai vähemmän yleistä, että mies haki ainakin osan seksuaalisesta nautinnostaan ja hauskanpidostaan muualta kuin omalta vaimoltaan.


Naiset taas ovat olleet rakastajattaria aikojen alusta asti, ja myös naimisissa olevat naiset ovat hairahdelleet erilaisiin irtosuhteisiin komeiden ritarien ja pahojen poikien kanssa.


Ennen yksiavioisuuden yleistymistä miehellä saattoi olla useita vaimoja ja monissa kulttuureissa näin on on edelleenkin. Yksiavioisuus vei kuitenkin voiton yleisesti hyväksyttynä muotona ja siinä yksiavioisuuden maailmassa edelleen elämme.


Onko kuitenkin ihmisluonnon vastaista olettaa olevansa onnellinen yhden ainoan ihmisen kanssa koko loppuelämänsä?


elämänkumppani, uskollisuus, onnellisuus, yksiavioisuus

Himojen vallassa


Jos olet niin kuin minä, verenpaineesi lähtee varmasti nousuun kun edes ajattelet omaa kumppaniasi toisen ihmisen kanssa.


Jo pelkkä asian kuvitteleminen kouraisee ikävästi mahasta ja mustasukkaisuus sekä jonkin asteen kuvotus ottavat vallan.


Todellisuus kuitenkin on, että ihmiset pettävät. Sekä miehet että naiset.

Joidenkin tutkimusten mukaan jopa 25 prosenttia miehistä ja 11 prosenttia naisista pettää joskus elämänsä aikana.


Monet parisuhteet hajoavat niihin, toiset selviävät ja toisissa kumppani ei edes tiedä asiasta.


Pettäminen ei myöskään aina edellytä erityisiä ongelmia parisuhteessa.


Tilaisuus voi viedä mennessään esimerkiksi alkoholin vaikutuksen alla, eikä ihminen himoissaan ja hetken huumassa tule ajatelleeksi kauaskantoisia seurauksia.


Vuonna 2018 ilmestyneessä yhdysvaltalaistutkimuksessa havaittiin hieman yllättäen, että avioseksiinsä tyytyväisimmät henkilöt pettivät puolisoaan todennäköisemmin kuin tyytymättömät.

Tutkijat pohtivat, että syy voi olla suhtautumisessa seksiin ja sen etsimiseen.


Ihminen siis saattaa pettää yksinkertaisesti siitä syystä, että hän on kiinnostunut seksistä ja uusista seksuaalisista kokemuksista.


Väitöskirjassaan salaisiin suhteisiin perehtynyt yhdysvaltalainen sosiaalipsykologi Justin Lehmiller kertoo esimerkin eräästä aviomiehestä, joka oli onnellisessa parisuhteessa, jossa seksi oli säännöllistä.


Mitä enemmän mies harrasti seksiä kumppaninsa kanssa, sitä enemmän hänen libidonsa kasvoi ja hän halusi seksiä myös muiden naisten kanssa.

Toisessa esimerkissään Lehmiller kertoo ihanteellisessa avioliitossa elävän naisen pettäneen miestään, jota aidosti rakasti, huoltomiehen kanssa.


pettäminen, uskottomuus, seksuaalisuus, kaisawellness, avioliitto

Ahdistusta ja nuoruuden metsästystä


Toisaalta asiantuntijat sanovat että halu pettämiseen ei yleensä synny sillä hetkellä, vaan taustalla on muutakin.


Hetkellisen halun laukaisee esimerkiksi pohjalla oleva ihastuminen ja esimerkiksi hairahdus työkaverin kanssa saa henkisesti alkunsa jo työpaikalla.


pettäminen, uskottomuus, kaisawellness, hyvinvointi, ihastuminen

Pettämisen taustalla saattaa myös piillä ahdistus.


Seksi suhteen ulkopuolisten ihmisten kanssa saattaa tuoda hetkellistä helpotuksen tunnetta ja saada ihmisen tuntemaan olevansa elossa.


Pettäjä saattaa etsiä suhteistaan esimerkiksi nuoruuden huumaa tai menetettyjä mahdollisuuksia.


Kyse ei aina ole edes pelkästä seksistä tai sen puutteesta. Syynä voi olla tunneyhteyden puute omaan kumppaniin tai vaikkapa yhdistelmä seksihalujen eriparisuutta ja henkistä etäisyyttä.


Siinä kodassa se lämpimän työkaverin houkutus saattaakin koitua täysin ylitsepääsemättömäksi.Krooninen vaiva


Joku hairauhtuu pettämään kerran, toiselle ei riitä yksi kerta, vaan pettäminen kroonistuu.


Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki sosiaalityön väitöstyössään suomalaisten uskottomuutta.


Hänen mukaansa uskottomuuteen päätyy tyypillisimmin matkatyötä tekevä erityisasiantuntija tai johtaja. Hän voi olla mies tai nainen, joka usein kuvaa koti- ja matkaympäristöä erilaisina todellisuuksina.

pettäminen, uskottomuus, seksuaalisuus, kaisawellness

Saan varmasti tästä kuraa niskaani, mutta uskallan kertoa tapailleeni juurikin Kaikkosen kuvailemaa kroonista pettäjää muutamia vuosia sitten. Olinhan itse vapaa nainen.


Mitä pidemmän aikaa tapailua jatkui, en kyennyt ymmärtämään miten mies voi toimia niin "aivottomasti".


Omatunto ei häntä näyttänyt kolkuttelevan, vaan olin joku irrallinen elämän osa-alue hänen oikeasta elämästään.


Toinen todellisuus.


Kroonisesti tai pitkään pettäneet usein kuvaavatkin, miten hyvin he ovat onnistuneet lohkomaan eri elämänkentät ja erottelemaan ne toisistaan, pitämään kaksoiselämän, Annikki Kaikkonen kuvailee.


Miehisessä hyvä veli -verkostossa irtosuhteet saatetaan hiljaisesti hyväksyä. Naiset sen sijaan useimmiten pitävät uskottomuutensa omana tietonaan.

Ja jostain syystä en ollenkaan ylläty lukiessani tästä tutkimuksesta, että tyypillisin petetyksi joutuva on Suomessa pienten lasten vanhempi, tavallisimmin äiti.


uskottomuus, pettäjä, nainen, pariterapia, kaisawellness

Voiko siitä päästä yli?


Kaikkosen väitöstutkimuksen mukaan uskottomuus aiheuttaa petetylle pitkäkestoisen traumaattisen kriisin useammin kuin yleensä luullaan.


Traumakokemuksesta toipuminen voi joskus viedä hyvin pitkän ajan. Se rikkoo mielen tasapainotilan ja joskus myös kehollisen tasapainotilan.

Joskus pariterapia saattaa auttaa käsittelemään asiaa niin että suhdetta voidaan jatkaa eteenpäin, mutta miksi -kysymystä mietitään usein vielä vuosienkin jälkeen.


kaisawellness, uskottomuus, seksuaalisuus, hyvinvointi

Uskollisuus on valinta


Onko meidät sitten luotu uskollisiksi ja yksiavioisiksi? Sanoisin, että riippuu täysin ihmisestä.


Jos kaksi parikymppistä menevät naimisiin ensirakkautensa kanssa ja perustavat nuorena perheen, saattaa kolmenkympin jälkeen iskeä päähän ajatus siitä että olisiko pitänyt kokea enemmän. Sitten löydetään baarista tai työpaikalta uusi kumppani.


Toisaalta, ei kaikille käy niin.


Taas moni yli nelikymppinen on kokenut jo kaikenlaista suhde- ja seksirintamalla. Ryhdytään parisuhteeseen ja silti petetään kumppania.


Usein ei kuitenkaan ei toimita niin.


Henkilökohtaisesti en voisi kuvitellakaan jatkavani parisuhdetta edes yhden hairahduksen jälkeen.


Uskollisuus, tai uskottomuus, on mielestäni valintakysymys. Kaikkea kun ei voi saada - jos haluat parisuhteen on valittava uskollisuus. Jos haluat lykkiä menemään työmatkoilla, lienee parasta valita sinkkuna eläminen. Paitsi tietenkin, jos olet omatuntoa vailla oleva krooninen sarjapettäjä.

Nimittäin jos oma parisuhde ei anna mitä sielu ja ruumis tarvitsee, sitten se on aika lopettaa ja lähteä kalastelemaan uusille vesille. Mutta vasta sen jälkeen.


Näin sen kuuluu olla.


parisuhde, onnellisuus, kaisawellness, uskollisuus


#uskottomuus #pettäminen #parisuhde #yksiavioisuus #seksuaalisuus #hyvinvointi #naisenelämä #uusiblogi #kaisawellness #trauma #onnellisuus #seksi


LÄHTEET

https://news.fsu.edu/news/education-society/2018/02/12/lead-us-not-temptation-predictors-infidelity-divorce-highlighted-new-fsu-research/

www.yle.fi

www.annikkikaikkonen.fi


Recent Posts

See All