Nyt naama irti ruudusta!


ruutuaika, hyvinvointiblogi, kaisawellness, hyvinvointi, terveys, valmennus

Vietämme aikaa ruutujen ääressä enemmän kuin koskaan ennen. Nyt on aika ottaa oma ruutuaika hallintaan ja asettaa itselle rajat.


Moni on siirtynyt viime kevään jälkeen lähes kokonaan etätöihin.


Pian on vuosi vierähtänyt ja olemme jämähtäneet pysyvästi tietokoneidemme ja kännyköidemme ääreen.


Lapset ja nuoretkin viettävät hyytävän paljon aikaa ruudun ääressä. Teleoperaattorin keväällä tekemän kyselyn mukaan yli 40 prosenttia 13–16-vuotiaista suomalaisista kertoi olevansa puhelimella neljä tuntia päivässä.


On toki mahtavaa, että teknologia mahdollistaa töiden hoitamisen ja yhteydenpidon pandemian aikana, mutta liika ruutuaika vaikuttaa nukkumiseen sekä keskittymiseen, rasittaa silmiä ja mikä tärkeintä, kaikki tämä aika on pois läsnäolemisesta rakkaiden ihmisten kanssa.

kaisawellness, hyvinvointi, hyvinvointivalmennus, valmentaja, ruutuaika

Tässä siis viisi hyvää vinkkiä ruutuajan vähentämiseksi:


  1. Pidä kaikki laitteet pois makuuhuoneesta. Yksinkertainen tapa vähentää aikaa ruudulla on pitää kaikki kännykät sekä tietokoneet kokonaan pois makuuhuoneesta. Itse en haluaisi edes telkkaria makuuhuoneeseen.

  2. Käy kännykättömällä kävelyllä. Keskeytä työpäivä pienellä kävelyllä ulkona, vaikkapa lounastauon ajan. Laita puhelin äänettömälle tai jätä se kokonaan kotiin. Keskity vain olemaan läsnä, kuuntele ympäristön ääniä ja omia ajatuksiasi.

  3. Kirjoita asiat muistiin käsin, vaikkapa muistivihkoon. Muistatteko vielä aikaa ennen kännyköitä kun kaikki kirjeet, muistiinpanot ja kauppalistat kirjoitettiin käsin? Illalla voi kännykän pläräämisen sijaan ottaa eteensä kynän ja muistivihkon ja kirjoittaa muistettavat, mielessä pyörivät ja häiritsevät asiat ylös. Varo vain, voi vaikka luovuusvimma iskeä!

  4. Älä tarkista puhelintasi heti herättyäsi. Itsekin sorrun tähän. Heti kun avaan silmät, katson jännityneenä mitä puhelimessa on nukkumisen aikana tapahtunut - miksi hemmetissä? Voisiko esimerkiksi kännykän ottaa käyttöön vasta aamiaisen jälkeen, ja antaa aivoille taukoa tietotulvasta edes siihen saakka kun aamukahvit on juotu? Kokeile - minäkin laitan testiin heti huomenna!

  5. Rauhoita illat läsnäololle. Onko mitään yhtä ärsyttävää kun perheenjäsen jonka illat kuluvat kännykällä? Mitäpä jos illasta edes yksi tunti olisi pyhitetty yhteiselle tekemiselle johon ei kuulu ruutuaika? Yhteinen lenkki tai jumppa, yksi lautapeli, mukava keskustelu illallisella, tai vaikkapa jalkahieronta koko perheelle?

perhe, hyvinvointi, etätyö, ruutuaika, koti, kaisawellness, hyvinvointivalmennus

Ryhtiliike!


Tietokoneella ja kännykällä kyhjöttäminen tekee hallaa myös ryhdille.


Kuinka sitten huolehtia ergonomiasta ja oikeasta työasennosta etätyötä tehdessä?


Ei ole olemassa yhtä ja oikeaa asentoa, mutta salaisuus piilee asennon vaihtamisessa. Vaihda asentoa noin tunnin välein - keittiönpöydän lisäksi töitä voi tehdä esimerkiksi sohvalla, sängyllä, lattialla tyynyn päällä, parvekkeella tai kotipihalla.


Voit asettaa tietokoneen korkean lipaston päälle tai tehdä seisomatyöpisteen nostamalla kirjapinon pöydälle ja tietokoneen sen päälle.

Asennon vaihetelun lisäksi on tärkeää pitää taukoja.


Vaikka suomalaiseen työmoraaliin ei kuulukaan taukojen pitäminen koska taukohan on työstä luistamista, ei kenenkään keho eikä mieli kykene tehokkaaseen työskentelyyn ilman asianmukaisia taukoja.


Taukojumppa on myös loistava keino parempaan oloon ja työpäivän katkaisuun.


Nouse ylös ja liikuta itseäsi; hypi, heiluttele käsiä, venyttele rintalihaksia, tanssi yksi hyvä biisi ja tee vaikka muutama kyykky - veri kiertää ja ajatus kulkee taas paremmin!


Tsemppiä siis meille kaikille kyhjöttäjille - itsekin kirjoitan tätä postausta niskajumista johtuvassa jännityspäänsäryssä...


Olisiko aika lähteä sinne lenkille?


etätyö, ruutuaika, taukojumppa, kotijumppa, hyvinvointivalmennus, elämäntapamuutos


#etätyö #ruutuaika #hyvinvointi #kaisawellness #hyvinvointiblogi #elämäntapamuutos #perhe #korona #hyväolo #huvinvointivalmennus #ryhti #terveys #liikunta #niskajumi
LÄHTEET

www.terveystalo.com www.thriveglobal.com


Recent Posts

See All