Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ytimessä


kaisa torres wellness coach, hyvinvointivalmentaja

Hyvinvointina ajatellaan usein ensimmäiseksi hyvää fyysistä kuntoa ja suorituskykyä. Lääkäriseura Duodecimin julkaiseman terveyssanaston mukaan "terveys on elimistön tai sen osan normaalia toimintaa ja sairauden puuttumista". Todellisuudessa se on kuitenkin monen tekijän summa jolloin hyvinvoiva ihminen on tasapainossa kaikkien elämän osa-alueiden kanssa.Herätys todellisuuteen


Itse koin kantapään kautta vuonna 2016 että hyvä fyysinen kunto yksin ei riitä pitämään hyvinvoinnin palapeliä koossa.


Olin nimittäin edeltävinä vuosina käynyt läpi rankan avioeron huoltajuuskiistoineen, perustanut yrityksen ja pyörittänyt arkea perheen ainoana vanhempana seitsemän päivää viikossa töitä tehden.


Kun 2016 lopetin yritystoimintani, en vieläkään ymmärtänyt että vetelin aivan loppuun palamisen rajamailla.


Aloitin samaan aikaan vielä opiskelut uuteen ammattiin ja lisäksi hoidin tukka putkella kodin, lapsen ja yrityksen lopettamisen seuraukset, yksin. Siinä tohinassa muutin lapseni kanssa toiselle paikkakunnalle.


Eräänä päivänä sitten en päässyt enää aamulla ovesta ulos ilman massiivisia rytmihäiriöitä. Kroppani kertoi minulle että nyt tuli seinä vastaan ja oli aika pysähtyä. Diagnoosia en koskaan mistään hakenut mutta burn outhan se oli.

Ensimmäiset kuukaudet kävin sydäntutkimuksissa ja päivittäiset lenkitkin olivat vain erittäin hitaita kävelyitä, muuhun en pystynyt tai rytmihäiriöt pamahtivat päälle.


Kuuntelin rentouttavaa musiikkia, joogasin, venyttelin ja harjoittelin läsnoloa. Mitään elimellistä vikaa ei onneksi sydämestä koskaan löytynyt vaan rytmihäiriöiden syy oli yksinkertaisesti stressi ja ylikuormitus kaikkien edellisten vuosien kokemusten jälkien jättämänä.


palautuminen, burn out, kaisawellness

Kaikki vaikuttaa kaikkeen


Me ihmiset olemme mielenkiintoisia kokonaisuuksia - koko elämän kokemukset muokkaavat meidät sellaisiksi kuin tänään olemme.


Opin oman loppuun palamiseni prosessissa tunnistamaan omat heikkouteni ja vahvuuteni.

Heikkouteni on se jokin perisuomalainen luonteenpiirre, että perkele, minä itse selviydyn tästä kaikesta ja apua en tarvitse enkä pyydä.


Vahvuutta taas oli se, että hyvän itsetuntoni avulla näin vastoinkäymisienkin keskellä sen, että kaikesta selvitään ja sain kiinni siitä mistä elämässä on oikeasti kysymys, nimittäin terveydestä, rakkaudesta ja omien arvojen mukaisesta kokonaisuudesta.


Terveys ja hyvinvointi eivät siis ole pelkkää kovaa fyysistä kuntoa, tai fyysisen sairauden puuttumista, vaan yhdistelmä aivan kaikkea mikä vaikuttaa meihin.


Kokonaisavaltainen hyvinvointi, kaikki vaikutta kaikkeen. Kaisawellness, hyvinvointivalmennus, elämäntapamuutos, elämäntaparemontti
Hyvinvointi on moniuloitteinen kokonaisuus. Kuva @kaisawellness.

Kokonaisvaltainen hyvinvointi on holistinen lähestymistapa elämään, se on minulle henkilökohtaisesti elämäntyyli ja valinta keskittyä kuuntelemaan omia reaktioitani ja muokkaamaan elämääni ja tilanteita kohti tasapainoista olotilaa.


Siinä on kyse elämänhallinnan tunteesta ja yhteydestä omaan itseensä. Kun jokin hyvinvoinnin palikoista puuttuu, kokonaisuus kärsii.

Valmentajanakin katson asiakkaideni elämää kokonaisuutena, ja autan asiakasta miettimään mitkä osa-alueet aiheuttavat hänelle stressiä. Mihinkään nopeisiin ratkaisuihin ei kannata turvautua vaan on hyvä käyttää aikaa miettien miten voisi korjata ne stressiä tai huonoa oloa aiheuttavat asiat elämässään.


Saatamme myös kokea hyvinvoinnin eri tavoin, meillä on hyvinkin erilaisia arvoja ja koemme asioita eri tavoin. Se mikä minulle on tasapainoa, saattaa toiselle olla ahdistavaa tai turhauttavaa. Kuitenkin jokainen tavoittelee oman elämän mielekkyyttä ja tasapainoa mutta se mitä se pitää sisällään riippuu ihmisestä.


Koettua hyvinvointia mitataan usein elämänlaadulla. Elämänlaatua muovaavat mm.

 • terveys

 • materiaalinen hyvinvointi

 • odotukset hyvästä elämästä

 • ihmissuhteet

 • omanarvontunto

 • mielekäs tekeminen

elämänhallinta, tasapaino, hyvinvointi, kaisa torres, hyvinvointivalmennus, kaisawellness, elämäntaparemontti, positiivisuus

Miten sitten saavutat tasapainon?

Tässä muutamia vinkkejä kohti kokonaisvaltaista hyvää oloa:

 1. Käy läpi kaikki yllä olevat hyvinvoinnin osa-alueet (kuva) ja pohdi kokonaisuutta, mikä toimii, ja missä oli parantamisen varaa. Nukutko tarpeeksi? Liikutko tavalla joka aiheutta enemmän positiivisia kuin negatiivisia filiksiä? Syötkö terveellisesti? Saatko aikaa omien ystävien kanssa? Aiheuttaako työ liikaa kuormitusta? Entäs se parisuhde, antaako se enemmän kuin ottaa?

 2. Tunnistatko omat vahvuutesi, entä heikkoutesi? Sopeudutko uusiin, haastaviin tilanteisiin ja pystytkö hyödyntämään vahvuuksiasi arjessa ja erilaisissa uusissa tilanteissa?

 3. Harrasta sellaista liikuntaa joka on sinulle mielekästä, tai ainakin vähiten epämiellyttävää. Hyvinvointi ei ole sama asia kuin otsasuonet pullottaen salilla raudan pumppaaminen. Liikunta voi olla myös yksi osa arkea kuten kävely tai pyöräily töihin, mukava kävelylenkki ystävän kanssa jutellen tai kauppareissu kävellen ja kauppakassien kotiin kantaminen viidenteen kerrokseen.

 4. Syö terveellistä, kasvipainotteista ruokaa. Syö juuri sinulle sopivaa ruokaa - terveellinenkin ruoka voi olla hyvää, edullista ja mielekästä. Et voi saavuttaa hyvinvointia syömällä maitorahkaa ja raejuustoa koko elämääsi, tärkeintä on löytää kultainen keskitie jossa sallitaan normaalin ruoan syöminen sekä satunnaiset nautinnot. Muista, että olet itse vastuussa siitä otatko työpaikkaruokalassa lautasellesi kolme perunaa vai 3/4 lautasellista salaattia ja kasviksia.

 5. Käytä joka päivä 10-20 minuuttia rauhoittumiseen, meditaatioon tai muuhun itsestä huolehtimiseen. Vietä hetki omien ajatustesi kanssa ja ole läsnä vain itseäsi varten. Hengittele ja kuuntele kehosi tuntemuksia. Joskus voi olla vaikeaa toteuttaa tätä, mutta edes omassa rauhassa tapahtuva lämmin suihkuhetki voi riittää.

 6. Tee arkipäivistä mielekkäitä. Arjen hyvinvoinnilla on yhteys mielen hyvinvointiin. Silloin kun ihmisen elämässä on kaikki hyvin, arki sujuu ilman suuria murheita. Arjen toimet antavat rytmin päiviin.

 7. Pidä yllä sosiaalisia suhteita säännöllisesti. Soita kaverille, käy kahvilla tai kävelyllä, liity johonkin yhteisöön jossa tapaat samoin ajattelvia ihmisiä. Kuuntele omia tuntemuksiasi ja ota myös aikaa vain itsellesi jos oma aika tuntuu paremmalta kuin sosiaaliset tilanteet.

 8. Nuku riittävästi ja laadukkaasti. Uni on hyvinvoinnin ja normaalin hormonitoiminnan perusta - ilman sitä ei mikään muukaan oikein onnistu. Tästä pääset lukemaan blogini aiheesta.

 9. Tee asioita joista saat hyvä mielen. Se voi olla antoisa työ, uusi oma harratus tai vaikka laatuaikaa perheen kanssa. Myös läheisyys ja seksi pitävän mielen posititiivisena, voit lukea blogikirjoitukseni seksin terveyshyödyistä tästä.

 10. Opettele ajattelemaan positiivisesti. Kyllä, helpommin sanottu kuin tehty näin pimeimpänä vuodenaikana kun ulkona sataa vaakasuunnassa räntää. Asuntolainakin painaa ja luottokortit ovat tapissa. Kuitenkin, jokaisessa päivässä on jotakin positiivista, on vain taito löytää ja nähdä ne asiat ja osata olla niistä kiitollinen. Voit kokeilla näitä psykologi Maisa Lehtisen kolmea harjoitusta positiivisen ajattelun vahvistamiseen:

 • Kiitollisuuspäiväkirja

 • Onnistumisten huomioiminen

 • Vaihtoehtoinen ajattelu

liikunta osana kokonaisvaltaista hyvinvointia, kaisawellness, hyvinvointivalmennus

Maailman terveysjärjestön WHO:n määritelmän mukaan terveys on täydellisen fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tila. WHO:n määritelmää on arvosteltu voimakkaastikin siksi, että tällaista tilaa ei kenenkään ole mahdollista saavuttaa. Määritelmää on myöhemmin kehitetty korostamalla terveyden dynaamisuutta ja ”spirituaalisuutta”. Terveys on koko ajan muuttuva tila, johon vaikuttavat sairaudet ja fyysinen ja sosiaalinen elinympäristö, mutta ennen kaikkea ihmisen omat kokemukset ja hänen arvonsa ja asenteensa (www.terveyskirjasto.fi).

Jos haluat sukeltaa todella syvälle suomalaisen hyvinvoinnin ytimeen voit lukaista THL:n Suomalaisten hyvinvointi 2018 -teoksen jossa paneudutaan aiheeseen hurjan 348 sivun verran.


LÄHTEET

www.thl.fi

www.terveyskirjasto.fi

www.duodecim.fi

www.maisalehtinen.fi#hyvinvointi #terveys #burnout #loppuunpalaminen #tasapaino #elämänarvot #arvot #kaisatorres #kaisawellness #hyvinvointivalmennus #lifecoach #hyväolo #sairaus #positiivisuus #suomalainenhyvinvointi #hyvinvointiblogi #blogi #wellness #palautuminen

Recent Posts

See All